Cassandra CURD Operasyonları :
A.INSERT DATA
B. UPDATE DATA
C.READ DATA
D.DELETE DATA
A.INSERT DATA
Syntax :
INSERT INTO <tablename>
(<column1 name>, <column2 name>….)
VALUES (<value1>, <value2>….)
USING <option>
Oluşturduğumuz Personel tablosuna data basalım . (Cassandra da Tablo Oluşturma Makalem için Tıklayınız.)
INSERT INTO Personel (Personel_Id,Personel_Name,Personel_Surname,Personel_EPosta) VALUES ( 100, 'Yusuf', 'Kahveci', '[email protected]' );
Tablomuzda kayıdı kontrol etmek için SELECT attığımızda eklediğimiz kayıdın oluştuğunu görmekteyiz.
SELECT * FROM Personel ;
B.UPDATE DATA
Data güncelleme işlemini UPDATE ifadesi ile gerçekleştiriyoruz.
Syntax :
UPDATE <tablename>
SET <column name> = <new value>
<column name> = <value>….
WHERE <condition>
Oluşturduğumuz örneğimizde ki tablomuzda güncelleme yapacağımızı varsayalım.
Örnek Tablomuzu Oluşturalım :
CREATE TABLE Personel_Deneme ( Personel_Id int PRIMARY KEY , Personel_Name varchar, Personel_Surname varchar, Personel_EPosta varchar );
Tablomuza Data basalım;
INSERT INTO Personel_Deneme (Personel_Id,Personel_Name,Personel_Surname,Personel_EPosta) VALUES ( 100, 'Yusuf', 'Kahveci', '[email protected]' ); INSERT INTO Personel_Deneme (Personel_Id,Personel_Name,Personel_Surname,Personel_EPosta) VALUES ( 101, 'Yaşar', 'Kahveci', '[email protected]' ); INSERT INTO Personel_Deneme (Personel_Id,Personel_Name,Personel_Surname,Personel_EPosta) VALUES ( 102, 'Aleks', 'Dumpro', '[email protected]' ); INSERT INTO Personel_Deneme (Personel_Id,Personel_Name,Personel_Surname,Personel_EPosta) VALUES ( 103, 'Velve', 'Khays', '[email protected]' ); INSERT INTO Personel_Deneme (Personel_Id,Personel_Name,Personel_Surname,Personel_EPosta) VALUES ( 104, 'Murato', 'Macho', '[email protected]' );
Personel_Deneme tablomuzu kontrol edelim.
SELECT * FROM Personel_Deneme;
Görüldüğü üzere Personel_Deneme isimli tablomuda toplam beş adet kayıdımız bulunmakta. Bu süreçte Personel Id si 100 olan kayıdımızın E-Mail bilgisini güncellemk istiyoruz. Bu Durumda aşağıda ki UPDATe cümlemizi yazıp çalıştıralım.
UPDATE Personel_Deneme SET Personel_EPosta='[email protected]' WHERE Personel_Id=100;
Gördüğünüz üzere personel Id si 100 olan kayıdın emaili güncellenmiş oldu.
C.READ DATA
Syntax :
SELECT FROM <tablename>
Datayı okumak için SELECT ifadesini kullanmaktayız. SELECT * ile tablo veya obje üzerinde ki tüm kolonları çekerken SELECT Column_Name1,Column_Name2… ile tablo veya obje içerisinde istediğimiz kolonları çekerek okuma işlemini gerçekleştirebiliriz.
Örnek :
Personel_Deneme tablomuzda ki tüm kayıtlarımızı çekelim.
SELECT * FROM Personel_Deneme;
Aşağıda sonuçta da gördüğünüz üzere tablomuzda toplam 5 kayıt ve 4 adet kolon bulunmakta ve tüm kayıtlarımızda gelmiştir.
Birde Personel_Deneme tablomuzda personel_id ve personel_name kolonlarını sadece çekelim .
SELECT personel_id,personel_name FROM Personel_Deneme;
Aşağıda gördüğünüz üzere çektiğimiz iki kolon bilgisi gelmiş ve Where Condition kullanmadığımız için o iki kolona ait tabloda ki tüm veriler gelmiştir.
D.DELETE DATA
Syntax :
DELETE FROM <identifier> WHERE <condition>;
Tablomuzda herhangi bir veriyi silme işlemine yarar. WHERE bloğu ile sileceğiniz datanın şartını belirterek o türde ki dataları tablonuzdan silebilrisiniz. DELETE ifadesinde WHERE bloğu kullanmaz iseniz tüm tabloyu silmeye başlar.
NOT: Tüm tabloyu sileceğiniz işlemlerde daha hızlı gerçekleşmesi için TRUNCATE ifadesini kullanmanızı tavsiye ederim. TRUNCATE makelem için tıklayınız.
ÖRNEK :
Personel_Deneme tablomuzda Personel Id si 103 olanı silelim.
DELETE FROM Personel_Deneme Where personel_id=103;
DELETE ifademizi çalıştıktan sonra tablomuzu kontrol edelim.
SELECT * FROM Personel_Deneme;
Personel Id leri kontrol ettiğiniz de 103 numaralı Personel Id li kayıdın olmadığını görmektesiniz. Aynı zamanda tablomuzda toplam 5 kayıdımız vardı bu sorgumuzda toplam gelen kayıt sayımıza baktığımızda da data silme işleminin gerçekleştiğini teyid etmiş bulunmaktayız.
Kolay Gelsin.